Snijders CARE & LABS genomineerd!

Snijders bij de laatste 3 bedrijven, in de race voor de jaarlijkse BORT-prijsBedrijf Snijders levert wereldwijd apparatuur voor ziekenhuizen en laboratoria.
De rek is er niet uit.

door Michel Koster

TILBURG In de bedrijfshal van Snijders staat een grote Ultralage Temperatuur Vriezer klaar voor verzending naar Hong Kong. De vrieskast daarnaast krijgt een plek in een Nederlands ziekenhuis. De producten en apparatuur van het Tilburgse familiebedrijf gaan de hele wereld over. Snijders Tilburg (Labs en Care) ziet nu forse kansen op de Aziatische markt. „Daar zetten we dan ook vol op in”, stelt directeur Pieter Snijders, die samen met zijn broer Norman aan het roer staat van het bedrijf.

De onderneming is gewend nieuwe markten aan te boren. In de fabriek aan de Laurent Janssensstraat wordt al snel duidelijk dat het bedrijf niet op één paard wedt. De producten lopen nogal uiteen, al is Snijders met name in de medische hoek actief. Een deel van de hal is gevuld met een lange rij verrijdbare was- en afvalverzamelaars, die bestemd zijn voor ziekenhuizen en zorgcentra in binnen- en buitenland. In een andere ruimte wordt druk gesleuteld aan technisch hoogwaardig apparatuur voor laboratoria. „Het wordt hier allemaal in huis gemaakt en ontwikkeld. Van A tot Z. Dit is de pure vorm van maakindustrie.” Het bedrijf is niet onopgemerkt gebleven. Het zit bij de laatste drie genomineerden voor de jaarlijkse BORT-prijs, die vandaag wordt uitgereikt aan een bijzondere onderneming in de regio Tilburg.

Wat in 1963 begon als een metaalverwerkende eenmanszaak van Jaap Snijders, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd opererend bedrijf met 60 werknemers en een miljoenenomzet. „Het is gestart met de productie en verkoop van medische logistieke systemen”, blikt Snijders terug. „Oftewel van alles op wieltjes. Van verrijdbare roestvrijstalen afvalverzamelaars, wasverzamelaars tot linnenkasten.” Van deze ‘systemen’ worden er jaarlijks nog altijd zo’n 10.000 gemaakt.

In 1985 sloeg het bedrijf een verrassend nieuwe weg in. Het is ook Ultra lage Temperatuur vriezers (tot en met -86 graden) gaan produceren voor bijvoorbeeld de opslag van bloedmonsters. „Eerst leverden we enkel de stalen kasten voor deze vriezers”, legt Snijders uit. „Daarna is besloten alles in eigen hand te nemen. De vrieskasten worden helemaal vanaf nul opgebouwd. Dat was een enorme stap.” Jaarlijks bouwt het bedrijf nu zo’n 700 van deze apparaten. Een sterk staaltje hightech, volgens Snijders.

Inmiddels levert het bedrijf meer apparaten, waarbij beheersing van temperatuur, vocht en licht (zowel warm als koud) een grote rol speelt. „We maken klimaatkasten voor proeven met plantengroei”, geeft Snijders een voorbeeld. „Maar ook broedstoven die gebruikt worden voor testen in bijvoorbeeld de voedselindustrie.” Veel apparaten zijn te vinden in laboratoria van ziekenhuizen en universiteiten over de hele wereld. Door de groei heeft Snijders ook een tweede pand aan de Gebr. Salastraat in gebruik. Daar zit een speciale showroom voor laboratorium-apparatuur, testruimtes en trainingscentrum. Ook worden er monsters opgeslagen voor ziekenhuizen, bedrijven en universiteiten, die daar zelf niet genoeg ruimte voor hebben. „In de medische wereld heb je te maken met strenge eisen”, weet Snijders. „Ziekenhuizen zijn als de dood om onderzoeksgegevens kwijt te raken. Je moet dus razendsnel ingrijpen bij eventuele storingen. Dat kunnen we 24 uur per dag. In het buitenland hebben we daarvoor een netwerk aan dealers.” Ook moet alles brandschoon zijn uit vrees voor infecties. Veel bedrijven hikken tegen deze hoge eisen aan. „Dat geeft ons een voorsprong.” Maar ook Snijders merkt dat ziekenhuizen en zorgcentra steeds scherper op hun budgetten en uitgaven letten. 

„Daarom is het goed dat we internationaal opereren”, stelt Snijders. „We leveren aan dertig landen: van Europa, Zuid-Afrika, Canada tot Australië. In Azië zie je de vraag nu snel toenemen. Maar we zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij een enorm project in Ierland, waar voor 150 miljoen pond een groot complex voor productie van Botox uit de grond wordt gestampt. Dat is toch bijzonder.”

<< Vorige | Volgende >>